Cream of tartar: een diepe duik in een mysterieus ingrediënt

Cream of tartar: een diepe duik in een mysterieus ingrediënt

Bij het verkennen van de wondere wereld van culinaire kunst, stuit men vaak op intrigerende termen en ingrediënten. Eén zo’n term die menig thuiskok heeft laten fronsen, is ‘Cream of Tartar’. Het roept vragen op zoals: “Wat is het? Waar gebruik ik het voor?” en misschien wel het belangrijkste: “Heb ik dit echt nodig in mijn keuken?” Laten we deze vragen samen beantwoorden.

Wat is cream of tartar eigenlijk?

Je hebt misschien het gevoel dat ‘Cream of Tartar’, of Wijnsteen in het Nederlands, een van die luxe ingrediënten is die alleen in professionele keukens wordt gevonden. Maar dat is niet zo. Het is een natuurlijk bijproduct dat wordt gevonden in vruchten, met name in druiven. Deze chemische verbinding wordt vaak gebruikt als rijsmiddel in combinatie met Natriumwaterstofcarbonaat. Maar het is niet alleen een wetenschappelijke naam of een mysterieus poeder; het heeft een echt doel in de wereld van bakken en koken.

De veelzijdige toepassingen 

Het gebruik van Cream of Tartar gaat veel verder dan je denkt. Stel je voor dat je een perfecte meringue wilt maken, luchtig en stabiel, dan kan Cream of Tartar je redder in nood zijn. En als je ooit gefrustreerd bent geraakt door suikerstroop die kristalliseert terwijl je een delicaat dessert maakt, zal je ontdekken dat dit ingrediënt opnieuw je held is. Groenten die hun kleur verliezen bij het koken? Cream of Tartar kan ze levendig en aantrekkelijk houden.

De vervangers 

Hoewel het een geweldig ingrediënt is, is het begrijpelijk dat niet iedereen Cream of Tartar bij de hand heeft. In zulke momenten zoek je naar een alternatief. Veel mensen wenden zich tot bakpoeder of ‘baking soda’. Maar hoewel ze misschien vergelijkbare resultaten kunnen geven, is het belangrijk om te weten dat ze chemisch verschillend zijn. Cream of Tartar neigt meer naar het natuurlijke spectrum en kan subtiele verschillen geven in smaak en textuur.

Waar is cream of tartar te koop?

Nu je het belang en de veelzijdigheid van Cream of Tartar kent, wil je het misschien kopen. Goed nieuws: je hoeft geen geheime culinaire winkel te bezoeken. De meeste goed gesorteerde supermarkten, zoals Albert Heijn, hebben het in hun assortiment. En als dat niet het geval is, is je lokale (Surinaamse) toko misschien wel je volgende stop. Het internet kan ook een schat aan bronnen bieden voor dit unieke ingrediënt.

De geschiedenis 

Het is altijd fascinerend om te ontdekken dat veel ingrediënten die we nu in de moderne keuken gebruiken, wortels hebben die eeuwen teruggaan. Cream of Tartar, of Wijnsteen, is geen uitzondering. Dit ingrediënt werd al in de oudheid door verschillende culturen gebruikt. Van het oude Egypte tot middeleeuws Europa, het heeft zijn stempel gedrukt op culinaire tradities wereldwijd. Oorspronkelijk ontdekt als een residu op de bodem van wijnvaten, werd het snel herkend als een bruikbaar product op zich.

Gezondheidsvoordelen

In de loop der jaren is er naast de culinaire toepassingen ook interesse ontstaan in de gezondheidsvoordelen van Cream of Tartar. Hoewel het vooral bekend staat om zijn gebruik in de keuken, wordt het soms ook aangeprezen voor zijn medicinale eigenschappen. Van het ondersteunen van de spijsvertering tot het bevorderen van de gezondheid van het hart, de potentiële voordelen zijn breed. Natuurlijk is het altijd belangrijk om medisch advies in te winnen voordat je iets als supplement gebruikt.

De chemie 

Voor de liefhebbers van de wetenschap achter koken, is de chemie van Cream of Tartar een boeiend onderwerp. Hoe werkt het precies als rijsmiddel? Hoe helpt het om kristallisatie in siropen te voorkomen? Op moleculair niveau heeft Cream of Tartar unieke eigenschappen die het zijn speciale functies in de keuken geven. Het begrijpen van deze processen kan je helpen om nog beter te worden in het gebruik ervan en om het volledige potentieel ervan te benutten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *