Met deze tips kun je je woonkamer praktisch inrichten

Met deze tips kun je je woonkamer praktisch inrichten

Veel mensen vinden het lastig: de woonkamer inrichten. Ze zien door de bomen het bos niet meer en krijgen maar geen eenheid in de kamer. Het voelt niet gezellig aan, of het is juist te opgepropt. Speciaal voor deze mensen hebben we een paar praktische tips, waarmee je je woonkamer praktisch inricht.

Bouw alles om je salontafel heen

Je salontafel zou het centerpiece van je woonkamer moeten zijn. De plek waar alles samenkomt. Kijk eerst naar welke salontafel je al hebt, of welke je graag zou willen. Vanuit daar werk je verder. Welke kleuren passen erbij? Bij welke stijl hoort de salontafel? Stel je voor dat je kiest voor een landelijke salontafel: dan is het handig om de andere meubels ook landelijk te houden.

Kies je juist voor een donkere salontafel, dan kan het fijn zijn om andere meubels juist iets lichter te houden, zodat het geheel niet te donker wordt. En natuurlijk de eeuwige discussie: wel of geen laatje in je salontafel om afstandsbedieningen en andere spullen op te bergen? Wie kan de verleiding wel weerstaan om er heel veel rommel in te gooien?

Je eethoek in de woonkamer?

Je bent in een luxepositie als je een aparte eetkamer hebt. Het is logisch dat je daar dan je eethoek en de eetkamerstoelen neerzet. In veel huizen grenst de eetkamer precies aan de keuken. Maar niet iedereen heeft die luxe. In kleinere huizen en sociale huurwoningen moeten mensen het vaak doen met de ruimte die ze hebben. Dat houdt in dat de eetkamer dan in de woonkamer komt te staan.

Als het even kan, kun je de eethoek het best achter in je kamer zetten, en de bank en televisie voorin. Anders zit je zo te kijk tijdens het avondeten, of moet je je raamdecoratie verder dicht doen. Zonde, want dan mis je daglicht. Kijk natuurlijk ook even naar de grootte van je eethoek. Heb je er echt eentje nodig voor zes personen? Of voldoet vier personen ook? Beslissingen, beslissingen, want een eethoek gaat best wat ruimte kosten.

Met een slaapbank heb je een extra slaapplek

Misschien heb je te weinig ruimte in huis om nog ergens een extra logeerbed neer te zetten. Toch is het wel heel erg fijn als vrienden of familie een nachtje kunnen slapen. Een slaapbank is dan een goed idee. Je hebt keuze uit twee soorten slaapbanken: eentje waarop het matras dubbel wordt gebruikt, en eentje waar slapen en zitten twee aparte functies zijn. Je zit dan op de zitkussens en slaapt op een apart matras.

Heb je een kleine woonkamer, dan kun je het best kiezen voor een slaapbank waar het matras dubbel wordt gebruikt. Je kunt er dan zowel op zitten als op slapen. Twee functies in één, waardoor een kleinere slaapbank prima volstaat en aan zijn functie voldoet.

Kleine woonkamer, grote meubels

Het klinkt tegenstrijdig, maar is het niet. Denk bij een kleine woonkamer altijd eerst aan de grote meubels: de tafels, de stoelen en de bank. Werk van groot naar klein en laat kleine accessoires achterwege. Zo kom je erachter voor welke spullen er ruimte is, en voor welke niet. Je komt onderweg heel wat keuzes tegen: kies je voor rond of voor strakke lijnen? Een ronde eetkamertafel bespaart ruimte, én draagt eraan bij dat de kamer groter lijkt. Schuif je bank zoveel mogelijk tegen en wand aan, want dat bespaart ruimte.

Probeer niet te veel kleinere meubels aan te schaffen. Hoe meer meubels je moet herbergen, hoe sneller je kamer klein aanvoelt. Het voelt alsof je spullen opgepropt zijn, en dat is geen prettig gevoel.

Pas optische trucs toe

Heb je te maken met een kleine woonkamer, dan kunnen optische trucs helpen. We hadden het al even over een spiegel: als je er meerdere gebruikt, lijkt je kamer veel groter dan deze in werkelijkheid is. Je reflecteert namelijk licht. Een spiegel kun je het best ophangen tegenover een raam.

Leg je de vloer in de lengte, dan lijkt je ruimte al snel een stuk dieper. In een huis met smalle kamers kun je het best de vloer in de breedte leggen. Kies je voor een gietvloer of een naadloze vloer, dan helpt dat ook om de ruimte groter te laten lijken.

Wanneer je de luxe hebt van een grote woonkamer, is het juist de truc dat je de kamer niet te kaal of te opgeruimd laat lijken. Dan is subtiel decoreren de juiste taak: verzamel spulletjes om je heen, die jij mooi vindt, om het een meer huiselijk geheel te maken.

Vergeet het vloerkleed niet!

Een vloerkleed mag in een comfortabele woonkamer niet ontbreken. Kies voor laagpolig of voor hoogpolig, geheel naar jouw smaak. Een hoogpolig tapijt is makkelijk uit te kloppen en voelt warm en zacht aan. Een laagpolig tapijt kun je eenvoudig schoonmaken met de stofzuiger, en zorgt voor een wat modernere uitstraling.

Ook hier is de vraag: organisch, of strakke lijnen? Heb je overal strakke lijnen, dan is het een goed idee je vloerkleed daar op af te stemmen. Het zorgt voor een traditionele look. Een rond vloerkleed kan je ook juist helpen om de rechte lijnen te doorbreken. Je maakt er een gezellige zithoek mee, en is perfect voor onder een ronde salontafel. 

Maak je kamer warmer met decoratie

Een kamer met alleen witte, kale muren is geen gezellige woonkamer. Ga daarom aan de slag met wat stijlvolle decoratie. Een grote spiegel, wat opvallende foto’s en posters aan de wand, of een stijlvolle klok aan de muur: allemaal prima keuzes om je woonkamer wat persoonlijker te maken.

Misschien vind je het ook leuk om iets met de seizoenen te doen. Ook dat kan meer gezelligheid in een kamer geven. Wil je het simpel houden en iets hebben wat het hele jaar door goed in je kamer staat, dan kun je kiezen voor bijvoorbeeld een te gekke vaas met droogbloemen. Hier en daar een paar mooie lampen erbij, en je kamer voelt al snel lekker warm en gezellig aan.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *