Wat is hard water?

Wat is hard water?

Veel mensen stellen zichzelf de vraag: wat is hard water? Hard water is water dat veel mineralen bevat, vooral calcium en magnesium. Deze mineralen komen van nature voor in het grondwater en worden opgenomen als het water door de bodem en gesteentes stroomt. Wanneer je water veel van deze mineralen bevat, spreken we van hard water. Dit kan leiden tot een aantal problemen in huis, zoals kalkaanslag op kranen, douchekoppen, en in apparaten zoals wasmachines en vaatwassers. Dit kan op lange termijn schade veroorzaken en de levensduur van je apparatuur verkorten.

Daarnaast kan hard water ook invloed hebben op je huid en haar. Doordat hard water meer kalk bevat, kan het ervoor zorgen dat zeep en shampoo minder goed schuimen, waardoor je meer moet gebruiken om hetzelfde effect te bereiken. Dit kan je huid uitdrogen en je haar dof maken. Hard water is dus niet alleen nadelig voor je apparatuur, maar ook voor je persoonlijke verzorging.

Waarom een waterontharder gebruiken?

Een waterontharder is een apparaat dat wordt gebruikt om de mineralen uit het water te halen die het water hard maken. Door het gebruik van een waterontharder zorg je ervoor dat je water weer zacht wordt. Dit betekent dat de kalkaanslag verdwijnt en je apparaten beter beschermd zijn. Het voorkomt schade aan je leidingen, kranen en huishoudelijke apparaten. Daarnaast kan het gebruik van een waterontharder bijdragen aan een lagere energieverbruik. Wanneer er minder kalkaanslag in je apparaten zit, werken ze efficiënter, waardoor je minder energie verbruikt.

Een ander voordeel van een waterontharder is dat je minder zeep, shampoo en schoonmaakmiddelen nodig hebt, omdat zacht water beter schuimt. Dit is niet alleen beter voor je huid en haar, maar ook voor je portemonnee. Ook blijft je kleding langer mooi en zacht, omdat kalk minder kans krijgt om zich aan de stof te hechten tijdens het wassen.

Waterontharder in de meterkast

Een veelgestelde vraag is waar je een waterontharder het beste kunt plaatsen. De meest voorkomende plek is een waterontharder in meterkast. Dit komt omdat de waterleiding hier vaak binnenkomt en je op deze manier al het water dat je huis binnenkomt meteen kunt ontharden. Door de waterontharder in de meterkast te plaatsen, zorg je ervoor dat het ontharde water in je hele huis beschikbaar is, van de keuken tot de badkamer.

Het is belangrijk om te weten dat een waterontharder niet veel ruimte inneemt, maar je moet er wel rekening mee houden dat er voldoende ventilatie is in de meterkast. Daarnaast moet er een stroomaansluiting aanwezig zijn om de waterontharder te laten werken. Gelukkig zijn de meeste waterontharders zo ontworpen dat ze stil en efficiënt werken, waardoor ze geen overlast veroorzaken.

Feitjes en weetjes over waterontharders

  • Wist je dat ongeveer 60% van de Nederlandse huishoudens last heeft van hard water?
  • Het gebruik van een waterontharder kan de levensduur van je apparaten zoals je vaatwasser en wasmachine tot wel 30% verlengen.
  • Door een waterontharder te installeren, kun je tot 50% minder schoonmaakmiddelen en zeep gebruiken.
  • Kalkaanslag kan ervoor zorgen dat je apparaten tot wel 20% meer energie verbruiken. Door kalkaanslag te voorkomen, bespaar je dus ook op je energierekening.

Een waterontharder kan dus echt een verschil maken in je dagelijks leven. Niet alleen beschermt het je apparaten, maar het zorgt ook voor zachter water dat beter is voor je huid, haar en kleding.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *